Preventie

 Een plan om geen postpartum depressie meer te krijgen

Na enige jaren postpartum depressies te hebben behandeld kwam steeds vaker de vraag:

'Ik wil zo nog graag een baby zonder ppd' .

Ik ben toen gaan kijken hoe men hiermee om ging in andere landen.  Hier heb ik veel geleerd. Ik merkte dat in Nederland weinig aandacht is voor de conditie van de moeder. In vrijwel elk land is het volkomen normaal dat de moeder goede supplementen gebruikt als ze zwanger is. Doe je dat niet ziet men je zelfs vaak als een slechte moeder! Buiten de suppletie kwam ik ook tal van andere triggers tegen. Bepaalde landen hebben veel langer zwangerschapsverlof. In andere landen moet je de eerste maanden heel langzaam opbouwen qua werk en daarbuiten je alleen bezig houden met de baby in bed!

Dit heb ik allemaal bestudeerd en zo een preventieplan in elkaar gezet waarbij je de triggers om ppd te krijgen voor bent. Hierdoor zakt het risico van een moeder die gevoelig is voor ppd of deze eerder heeft gehad van 80% naar 10-20%!

En deze laatste groep is snel aan te pakken zodat de ppd niet escaleert.  Het risico dat je ppd krijgt is met het preventieplan heel klein. 


Voor wie is het preventieplan? 

  • Vrouwen die al eerder een pre of postpartum depressie c.q. uitputting meemaakten
  • Vrouwen die last hebben van P.M.S.
  • Vrouwen die erfelijk belast zijn
  • Vrouwen die hormonaal gevoelig zijn
  • Vrouwen die snel op elkaar zwanger zijn
  • Vrouwen die veel stress of moeheid hebben ervaren
  • Vrouwen die deze klachten in de familie hebben en dit zelf voor willen zijn


De start


Je kunt beginnen voor je zwanger bent! Dit is goed, want zo bouw je een buffer op. De baby absorbeert de eerste maanden erg veel stoffen van de moeder. Niet alleen jij, maar ook de kleine hebben hier baat bij. Een tekort aan stoffen is zowel voor jou niet goed als de baby. Onderzoeken wijzen uit dat baby's met goede suppletie veel voordelen hebben wat betreft: darmflora, weerstand, fijne motoriek e.d. Maar ben je al verder in je zwangerschap heeft het ook zeker nog zin. De tijd voor de geboorte is belangrijk omdat we dan het plan voor na de bevalling opstellen. Dat is een moment waarop je hormonen en hersenchemie een zo'n grote klap krijgen te verwerken dat het bijna een wonder is als je geen klachten zou krijgen. 


Het preventieplan werkt als volgt:


start:


Zo vroeg mogelijk. Kan voor de zwangerschap zijn, net zwanger of iets later. Je krijgt een consult van 75 tot 90 minuten.

Ik leg je de oorzaken van ppd uit en de triggers. Dit krijg je ook mee in een informatiemap. 

Je krijgt van te voren vragen lijsten toe gemaild. Aan de hand hiervan  kan ik al veel concluderen. 

Zo weet ik voor je komt al waar we op moeten letten. We bespreken in het consult veel maar ook maken we een

persoonlijke lijst van middelen/supplementen speciaal voor jou samengesteld. Al deze middelen zijn veilig. Je gebruikt dit tot het eind van de zwangerschap.

Je kunt dit niet vergelijken met de pilletjes van de drogist! :)


Laatste trimester


Je kunt dan vooruit tot een week of 32-34 van de zwangerschap. Heb je klachten passen we het aan. Ook is het mogelijk miniconsulten aan te vragen als je wat meer ondersteuning wilt. In het laatste trimester bespreken we de zo belangrijke preventie voor na de geboorte. Misschien wil je borstvoeding geven. Dit nemen we dan mee.  Dit consult duurt 60 tot 75 minuten. 

Geef even door als de kleine er is. Eventueel bel ik je even hoe het gaat


Afsluitend consult 


Na 3 maanden hebben we het afsluitende consult en kijken we of er nog dingen nodig zijn of misschien wil je een onderhoudschema voor het eerste jaar. Je bent zelf degene die beslist. Het is jouw lichaam. Het wordt wel aangeraden. Ontzwangeren duurt minstens 9 maanden. Maar in deze hectische tijd vol stress kun je beter rekenen op 1,5 jaar. Met het preventieplan ben je ook eerder weer opgeknapt.

Er zijn nu bijna 400 moeders bevallen met het preventieplan! Sommige al meerdere keren!

Hieronder kun je het verhaal lezen van het preventieplan van Martzen. Ze was best bang om er aan te beginnen na een behoorlijke postpartum depressie na haar zoontje. Mijn ervaring met preventie:


Ik was bevallen van mijn eerste kindje. Het ging lekker na de geboorte, Cisko was een heerlijke baby. Toen was het verlof om en moest weer aan de slag. Ik kon me thuis nog niet zo goed concentreren achter de computer dus had stiekem wel wat mijn bedenkingen of het wel goed zou lukken maar wel gewoon begonnen. Direct weer vol aan de bak, kolven in de pauze etc. Gelukkig werkte ik maar 2 dagen per week dus was het wel te doen. Toen na 1 maand kreeg ik vage klachten. Stond te trillen op mijn benen, duizelig….later ook slapeloosheid, concentratiestoornissen en doodmoe. Werken lukte niet meer en later zelfs het zorgen voor mijn kindje niet. Borstvoeding heb ik ook afgebouwd op advies van de bedrijfsarts. Gelukkig kwam ik op internet Tosca tegen. Dat was op dat moment echt mijn redding. Ik was nl echt radeloos, het ging maar niet beter maar juist steeds slechter! Ik werd hier ook erg angstig van. Bij Tosca onder behandeling gegaan. Zij vertelde me dat het echt wel weer goed zou komen….en daar had ik zo veel aan!! En dat was ook zo. Een half jaar later was ik de oude weer!! Later kwam de wens voor nog een kindje, maar ik durfde niet goed. Stel je voor dat het me weer zou gebeuren, dan zit je ook nog eens met niet 1 maar 2 kinderen. Mijn man en ik besloten om zo ie zo te wachten totdat de oudste naar school ging. Al voordat ik zwanger was ben ik met Tosca’s preventieplan begonnen. Het gaf me een goed gevoel om dit te doen. Om het heft in eigen handen te nemen en zo met vertrouwen weer zwanger te worden. Mijn zwangerschap ging prima. Ik voelde me prima, misschien juist ook door de vitamines! Na een goede bevalling van onze dochter bleef ik me goed voelen. Ik kon duidelijk het verschil merken met de 1 keer!! Heb me steeds goed aan het preventieplan gehouden en dit heeft me echt goed gedaan! Nu is onze dochter alweer 5 maanden. De laatste maanden zijn omgevlogen en ik geniet met volle teugen van onze dochter! Juist misschien omdat ik bij mijn zoon een stuk “gemist” heb. Ook geef ik nog borstvoeding waar ik trots op ben. Sinds een paar weken weer aan het werk. Merk wel dat ik vooral nu goed om mezelf moeten denken. Als ik me goed voel ga ik al snel weer van alles willen. Nu kom ik mezelf toch tegen dus even een stap terug……want ik zelf en mijn gezin zijn het belangrijkst, dat heb ik wel geleerd!!!