Het premenstrueel syndroom​

Twee soorten pms


De dagen voor je ongesteld moet worden. Er worden door mannen vaak grapjes over gemaakt. 'O, is het weer zo ver.' Maar er is eigenlijk weinig leuks aan. Premenstruele klachten (PMS) kunnen je leven behoorlijk beheersen. Er zijn zelfs vrouwen die bij een afspraak hun agenda erbij moeten pakken om te kijken of ze niet in die periode van pms zitten. Want dan zijn ze een ander persoon.

We moeten onderscheid maken tussen de pms die na een postpartum depressie komt. Dit is namelijk de genezing van PPD. Deze pms is veel grilliger dan een 'gewone' pms. Vaak gaat de PPD over in 3 weken pms, dan langzaam inkortend naar 2 weken, 1 week. Dit kan lang duren zonder behandeling. Ook is de pms na een PPD niet altijd precies voor de menstruatie maar kan ook komen als je ongesteld bent en doorlopen tot de eisprong (ovulatie). Als je een pms na een ppd wilt behandelen is dit meer werk. Je moet terug naar het begin waar de postpartum depressie is begonnen. Het is wel aan te raden dit te doen. Je kunt anders jaren last houden van 1 tot enkele weken pms. De klassieke pms


Ook zonder dat je kinderen hebt gekregen kun je natuurlijk premenstruele klachten krijgen. Soms begint het al in de puberteit. Het is deels genetisch maar ook beginnen met de pil kan een oorzaak zijn. Zodra je daar mee stopt zijn je hormonen in de war. De pil laat het lichaam denken dat er soort schijnzwangerschap aanwezig is en moet na de stop weer opstarten. Dit gaat niet altijd even goed.

De standaard pms begint ongeveer een week voor de menstruatie moet komen. Je voelt je anders. Bij sommige vrouwen is het een ware persoonsverandering! Ze zijn 3 weken heel aardig en begripvol en die ene week zijn het onredelijke en woedende personen!

De oorzaak is nog niet helemaal bekend maar moet in de balans van de hormonen liggen. Ook de hersenchemie speelt mee. Voor de menstruatie heb je bijvoorbeeld minder stofjes in de hersenen die je rustig maken. Via onderzoek heeft men verschillen in het brein van de vrouw gezien, zonder pms en met pms!

De klachten

De klachten van de pms zowel na een postpartum depressie als een 'gewone' pms lijken erg op elkaar.

De meest voorkomende zijn bijvoorbeeld:

 • pijn zoals buikkrampen, hoofdpijn e.d.
 • Lamlendig gevoel
 • Nergens zin in
 • Agressie en boosheid
 • Je irriteert je aan alles
 • Je bent onhandig
 • Je hebt behoefte om alleen te zijn. Maar dan voel je je ook weer in de steek gelaten.
 • Je hebt het idee dat iedereen tegen jou samenspant.
 • Je bent heel emotioneel. 
 • Je kunt veel angstiger zijn dan normaal. 
 • Als je al een paniekstoornis hebt kan deze veel sterker naar voren komen
 • Net zoals dwanghandelen e.d.
 • Migraine


Tegenwoordig zie je veel vrouwen boven de 30 die pms ontwikkelen. Dit is de leeftijd waarop veel vrouwen zwanger raken maar het heeft ook te maken met de maatschappij. Deze schopt onze hormonen door de war. Je hebt dan al veel te maken gehad met xeno oestrogenen. Dit zijn stoffen die slechte oestrogenen aanmaken waardoor je hiervan een overschot krijgt en een tekort aan progesteron.

Dit heet oestrogeen dominantie. Er is goed iets aan pms te doen. 


De oorzaken op een rijtje:

 • oestrogeendominantie dus tekort aan progesteron, een onbalans
 • Verkeerde voeding. Voeding heeft veel invloed op pms!
 • Stress
 • Oververmoeidheid. Burn-out e.d.
 • Stoppen met de anticonceptie pil, mirena e.d.
 • Hypoglykemie (een verstoorde bloedsuikerspiegel) 
 • Een tekort aan essentiële stoffen (orthomoleculair)Een op de tien vrouwen vertoont gewelddadig gedrag tijdens menstruatie


Mannen zijn gewaarschuwd: een recent onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd, heeft aangetoond dat één op de tien vrouwen wel eens iets naar het hoofd van hun partner gooit tijdens de menstruatie. De uitslag van de studie, waarbij 1.000 mannen en 1.000 vrouwen werden gevraagd naar hun houding ten opzicht van het premenstrueel syndroom (PMS), maakte duidelijk in hoeverre dit maandelijkse ongemak de Engelse vrouwen beïnvloedt.

Ondanks het leed dat vrouwen met PMS bij hun partners veroorzaken, blijken de meeste mannen een onverwachte gevoeligheid te tonen voor deze maandelijkse kwelling. Mannen zijn over het algemeen meevoelend en meelevend ten opzichte van de menstruatie; slechts 2% gelooft dat vrouwen de menstruatie als smoes gebruiken wanneer het ze uitkomt. Anderzijds blijkt één op de tien mannen zich uit de voeten te maken in de periode voorafgaande aan de menstruatie van hun vrouw. In antwoord op vragen over de beleving van hun eerste menstruatie gaf één op de vier vrouwen toe het als beangstigend te hebben ervaren, omdat zij niet wisten wat er met hun lichaam gebeurde. Hun reacties wezen verder op een interessant generatieverschil tussen de vrouwen. Zo’n 25% van de vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 15 en 24 jaar gaf aan blij geweest te zijn met hun eerste menstruatie, bijna twee keer zoveel als vrouwen in de categorie tussen 45 en 54 jaar. Bijna 80% van de vrouwen heeft tijdens hun vruchtbare jaren last van de menstruatie, met klachten die ongemak en verstoring van hun dagelijks leven veroorzaken. Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat zij met relatief eenvoudige aanpassingen in hun voeding- en leefgewoontes, zoals het verminderen van de consumptie van cafeïne en alcohol, regelmatig lichaamsbeweging, en het gebruik van de juiste voeding een echt verschil kunnen merken. België zoekt de oorzaak in de hormonale veranderingen tijdens de cyclus


Er wordt thans intensief onderzoek gedaan naar het ontstaan en de behandeling van het premenstrueel syndroom. Eén ding staat vast: hormonen spelen zeker een rol. Net als bij menstruatiepijn treden ook premenstruele klachten alleen op als men tijdens de menstruatiecyclus een eisprong heeft gehad. De oorzaak moet dan ook gezocht worden in de hormonale veranderingen die optreden tijdens de tweede helft van de cyclus. Tijdens die weken stijgt namelijk de hoeveelheid progesteron in het bloed, om vlak voor de menstruatie weer snel af te nemen. Men neemt aan dat die wisseling in het progesterongehalte aan de basis ligt van het premenstrueel syndroom, al weet men niet exact hoe het één tot de ander leidt. Wellicht blijft bij vrouwen met ernstige PMS-klachten de progesteron-spiegel te laag, zodat het hormoon oestrogeen de bovenhand kan houden. Dit is de meest gangbare en aanvaardbare verklaring voor het premenstrueel syndroom.


Bron: e-gezondheid.belgie
0