Heb jij een PPD?

Na de geboorte van je kind voel je je over het algemeen niet optimaal. Je kunt inderdaad wegzweven op een roze wolk, maar het overgrote deel van de moeders doen dat niet. En dat komt mede omdat er totaal geen voorlichting is over het feit dat lang niet alle moeders die hebben!

Je krijgt bijna nergens informatie over hoe ellendig je je kunt voelen na een geboorte! Het is allemaal rozengeur en maneschijn.


De tijd na een geboorte is fysiek en mentaal erg zwaar. Je lichaam krijgt een klap van 9 maanden voeding delen, een kind dragen.  De bevalling kan tegenvallen of​ zo zwaar zijn dat je denkt::' ik neem noooooooooit meer een kind'.

Het is een sprookje wat je is voorgehouden. Babybladen, filmpjes, maar ook moeders houden dit in stand.  Heel veel ouders vinden het eerste jaar enorm zwaar. Voor de moeder gaat op dat zij volledig moet herstellen. Maar wat doen die nuchtere Hollanders? Die complimenteren je als je na 5 dagen met zwabberbenen in de AH staat.


Kijk eens naar andere culturen! Vooral degenen die meer volgens de natuurwetten leven houden de moeder afzijdig van anderen en laten haar soms wel 3 maanden rusten met de baby! In sommige Aziatische landen mag je niet eens full time werken en wordt er verwacht dat je na je werk in bed duikt met je baby. Eten e.d. wordt door familie verzorgd. In Zweden is het ouderschapsverlof heel anders geregeld. Onze ouders, oma's moesten 10 dagen in bed blijven. 


Wat verstandig! ​


Wanneer heb je nu een ppd/ppu en wanneer is het normaal herstellen?